Lucrul cu visele este un proces în care visătorul este ajutat de ceilalți membri ai grupului să creeze o punte între imaginile din vis și realitatea din starea de veghe.
Acest proces implică un mod unic de înțelegere a visului și a propriei persoane prin intervențiile suportive și nonitruzive ale membrilor grupului. Multe părți ale sinelui nostru ies la suprafață și, încet-încet încep să fie (re)cunoscute. Împărtășirea viselor creează un sentiment de “împreună”. În acest fel sunt mult mai puține impedimente în a fi onest și intim cu ceilalți. Există, de asemenea, ceva intrinsec în visare , ceva care, atunci când este trezit la viață, ne poate conduce spre un sentiment de comuniune cu noi înșine și cu ceilalți, ca membri ai unei singure specii.
Atunci când dormim și visăm părem deconectați de propria viață, de trecutul nostru, de ceilalți.
Imaginile care își fac loc în visele noastre sunt împrumutate din viața din starea de veghe și rearanjate astfel încât să formeze reflecții metaforice ale stării subiective din acel moment a visătorului. Metafora este modul specific uman de a captura licăriri ale dorinței manifestate pe deplin. Folosim acest talent la începutul visului când exprimăm reziduurile diurne in imagini corespunzătoare. Totul se termină cu o serie de scene construite și interconectate metaforic. Visele reușesc să conțină și să elibereze emoțiile, fiind un adevărat semn din interior. Până la urmă, totul se termină cu bine: fie somnul se continuă după faza de visare, fie te trezești brusc din somn, rezolvând în acest fel agitația din timpul visului.
În concluzie, visătorul explorează o problemă actuală bazată pe ramificațiile istoriei personale, mobilizează orice resurse disponibile și încearcă să conțină sentimentele rezultate din imaginarul metaforic pe care l-a creat.
În lucrul cu visele căutăm sentimentele incorporate în imaginile pe care noi le-am creat. Le urmărim până la originea lor, în amintirile mai recente sau mai îndepărtate, eliberând astfel emoțiile reprezentate metaforic.
Noi generăm aceste imagini nocturne în mod spontan și involuntar. Le trăim ca fiind realitatea noastră imediată, nu una simbolică. În timp ce adormim și visăm, noi răspundem imaginilor și nu semnificației lor, ca și cum am fi captivi în acea realitate. Aceste imagini pot fi apreciate ca fiind metafore numai în momentul în care ne trezim și putem face conexiunile între ele și experiențele noastre personale. În timp ce visăm, reacționăm la sentimente (sau lipsa lor) asociate cu imaginile din vis. Putem considera visele ca un dar al nopții, care ne devin disponibile pentru a explora adâncurile noastre. Chiar dacă sunt întâmplătoare, ele nu sunt mai puțin valoroase.
Lucrul cu visele se desfășoară în cadrul unui grup restrâns iar scopul acestuia este de a-l ajuta pe visător cât de mult posibil. Deoarece se evită strategiile teoretice și tehnice ale terapiei formale, singurul scop al grupului este acela de a ajuta visătorul să-și dea seama, în funcție de propriul său nivel de pregătire, că toate imaginile din vis pot transmite informații despre contextul emoțional actual al vieții sale. Membrii grupului sunt îndrumați astfel încât să satisfacă două nevoi de bază ale visătorului: siguranță și încredere. Pentru ca visătorul să poată împărtăși visul său cu alții și să se angajeze într-o auto-dezvăluire este necesar să fie creată o atmosferă de încredere și siguranță. Visătorul are un control complet al procesului și determină nivelul de împărtășire. El este liber să oprească procesul în orice punct. Nimeni din grup nu își asumă rolul de terapeut și nu se face nicio interpretare a conținutului manifest al visului.
Locul desfășurării: zona Banu Manta/Titulescu
Durata unui atelier: 90 minute
Frecvența: bilunar
Înscrieri și informatii suplimentare la