Group analysis

Group analysis este o metodă de psihoterapie de grup inițiată de S. H. Foulkes începând cu anii `40 și care s-a dezvoltat rapid ca o formă de terapie în care se oferă libertatea de a vorbi despre experiențele proprii, despre povestea personală.

Group analysis combină insighturile psihanalitice cu înțelegerea funcționării sociale și interpersonale. Interesul este centrat pe relațiile dintre membrii individuali ai grupului și restul grupului ceea ce duce la o întărire a amândurora și la o mai bună integrare a individului în comunitate, în familie și în rețeaua socială.

Derivând din psihanaliză, Group analysis se fundamentează și pe alte tradiții și demersuri psihoterapeutice: teoria sistemelor, psihologia dezvoltării, psihologia socială.

Group analysis are aplicații în consultanța organizațiilor, în formare și predare. Group analysis lucrează cu o largă paletă de contexte, cu numeroase tipuri de probleme și dificultăți.

Group analysis reprezintă o cale de înțelegere a proceselor din grupurile mici, medii și mari și duce la înțelegerea relațiilor dintre o persoană și rețeaua de activități din cadrul numeroaselor grupuri din care un individ poate face parte.

Prin aceste procese de grup putem explora ce gen de impact au aspectele publice și private ale vieții unei persoane asupra unei alte persoane precum și dialectica dintre grup si dezvoltarea persoanei. Membrii grupului sunt sprijiniți, prin împărtășirea experiențelor și explorare comună în grup, să ajungă la o înțelegere mai sănătoasă a situației lor.

Group analysis este un demers care ințelege grupul ca pe o entitate organică și insistă ca terapeutul să aibă un rol cât mai puțin intruziv, astfel încât să fie mai degrabă un dirijor (ca in muzică) decât un conducător. Grupul nu este văzut atât ca o entitate dinamică în sine cât ca având anumite funcții într-un context social care îi influențează procesele. În tehnica de Group analysis, terapeutul indică membrilor punctele de dependență excesivă sau inadecvată și îi ajută să devină proprii lor terapeuți precum și terapeuții celorlalți membri ai grupului.

 

Locul desfășurării: zona Banu Manta/Titulescu

Durata unui atelier: 90 minute

Frecvența: saptamanal

Înscrieri și informatii suplimentare la

  • telefon: 0724 072 971 – orele 10-14.

 

Comments are closed.